Boskabouters

Home »  Boskabouters

kabouter-bij-zijn-huisjekabouterlove-painted
Boskabouters

De boskabouters zijn de beschermers van de natuur. Zij weten alles over het bos.
Ze helpen om het bos schoon te houden en alles goed te laten groeien.

Boskabouters wonen niet in paddenstoelen. Wat als iemand per ongeluk op een paddenstoel stapt? Dan is hun huisje kapot.
Nee, boskabouters wonen op een veilige plek, diep in de Veluwse bossen, genaamd “Boskabouterstad”.

Bron: De avonturen van Blauwe Gerrit en de Witte Wieven

Wat zijn kabouters?
Een kabouter is een mythologisch wezen. Deze figuur komt voor in talloze sprookjes (en andere volksverhalen) verspreid over de hele wereld.
kabouter-met-mol-painted
In Nederland en Vlaanderen zijn ze bekend als kabouters, in Scandinavië als nisse, in Groot-Brittannië als brownies, hobgoblins of pixies, in Duitsland spreekt men van Kobolden en in Rusland van domovoj. Er zijn nog talloze andere benamingen.

Afhankelijk van de regio waar ze volgens de folklore voorkomen, verschillen ze van uiterlijk en gedrag. Bepaalde zaken hebben ze echter gemeen:

  • hun kleine gestalte en hun vermogen zich onzichtbaar te maken of verborgen te houden voor mensen
  • ze kiezen ervoor in de omgeving van mensen te verkeren en willen, zo wordt verteld, tegen een kleine vergoeding trouw allerlei klusjes doen
  • bij slechte behandeling kunnen ze zich als kwelgeest gedragen

oude-ventjes-painted
De grootte van een kabouter varieert van 15 tot 45 cm. Traditioneel komen er geen kabouters voor met een bruine of zwarte huidskleur; het betreft altijd blanke wezens met een vrij rode neus. Vaak doet de kledij van de kabouter enigszins middeleeuws aan. Kaboutermannen worden meestal afgebeeld met lange, eerbiedwaardige, volle baarden, bolle wangetjes en bolle buikjes. Een kabouterman draagt vrijwel altijd wollige laarsjes en een brede riem om zijn middel. Kaboutervrouwtjes dragen altijd rokken. Volgens de meeste vertellingen kunnen kabouters veel ouder worden dan mensen.

Kabouters onderhouden zeer nauwe contacten met mens en dier. Ze zijn de mensen soms vriendelijk gestemd. Ze verrichten doorgaans allerhande klusjes voor de mensen. Mensen geloven dat kabouters hun klusjes beter verrichten als je ze beloont met melk of brood. Bovendien geloven mensen dat kabouters door melk en brood ‘gelokt’ kunnen worden. Ook wordt bier genoemd. Ze houden er echter niet van bespied te worden, in sommige verhalen worden mensen die dat toch proberen daarvoor bestraft met (gedeeltelijke) blindheid.
Bron: Wikipedia
boskabouterstad