Mosmannetjes

Home »  Mosmannetjes

Mosmannetjes (Wipteen)
Het mosmannetje Wipteen stamt, net als Blauwe Gerrit, af van de Alf (oud-Noorse woord voor Elf). In de Noorse Mythologie is de Alf een vruchtbare natuurgeest.

Wipteen valt onder het alvenvolk Frithuward (mosmannetjes) wat in het Germaans ‘veiligstellende hoeder’ betekend. Zij zijn er verantwoordelijk voor om het mos in de bossen te laten groeien. Mossen zijn erg belangrijk voor de natuur en de mens. Mos geeft zuurstof en zorgt ervoor dat zaden en vruchten een fijn plekje hebben om te groeien. Mossen bieden een veilige leefruimte voor kleine insecten.

Wat misschien ook leuk is om te weten is dat de mens veel gebruik maakt van mossen o.a. voor isolatiemateriaal, vloerbedekking en voor nog veel meer. Het is daarom maar goed dat er mosmannetjes zijn om het mos te laten groeien.

Hoe doet een mosmannetje dat?
Ieder mosmannetje heeft een bijzondere fluit. Als ze het speciale beschermingslied van Frithuward fluiten dan groeit het mos op alle plaatsen waar de tonen van de fluit te horen zijn.

Mosmannetjes zijn klein, ze zijn niet groter dan je pink, hierdoor kun je ze niet gemakkelijk zien. Ze zitten zelf, net als insecten, graag in groene bedjes van mos. Mosmannetjes kunnen heel goed alleen zijn. Dat moet ook wel omdat ze door de bossen en de velden moeten trekken om ervoor te zorgen dat overal hun fluit gehoord wordt. De laatste jaren is de taak van mosmannetjes (en ook andere natuurwezens) erg verzwaard. Dit komt omdat de aarde steeds meer bescherming en verzorging nodig heeft omdat hij meer vervuild is geraakt. Hierdoor zijn mosmannetjes niet altijd even behulpzaam voor mensen. Als ze zien dat de mens het goed bedoelt zullen zij echter meteen hun best doen om te helpen waar ze kunnen.

Alven komen veel voor in de mythologie, echter het volkje Frithuward blijft vrij onbekend. Dit komt waarschijnlijk doordat ze erg klein zijn en dus moeilijk te zien. De bosrijke (en dan ook vaak mosrijke) regio’s o.a. Veluwe spreken vaker over het werk van de mosmannetjes.