Wie is Blauwe Gerrit?

Home »  Wie is Blauwe Gerrit?

wie-is-blauwe-gerritWat doet Blauwe Gerrit tegenwoordig?
Hij laat zich tegenwoordig niet meer zo vaak zien.
Toch is het belangrijk om te weten wie Blauwe Gerrit is.
Hij bewaakt de poort tussen het Grensland en onze wereld. Blauwe Gerrit let heel erg goed op. Hij helpt de mensen wanneer gevaarlijke wezens uit het Grensland stiekem onze wereld binnenglippen.

Bron: De avonturen van Blauwe Gerrit en de Witte Wieven

De mythe van Blauwe Gerrit
Blauwe Gerrit is een figuurtje uit de oude volksverhalen van de Veluwe. Het verhaal gaat, dat deze oude Germaanse bosgeest als een blauw lichtje tussen de bomen en struiken van het Veluwse bos danste. Op verlaten plekken sprong hij wandelaars op de schouders en maakte hij zich steeds zwaarder zodat zij uitgeput waren wanneer ze uiteindelijk de bewoonde wereld weer bereikten. Hij hielp echter ook Veluwenaren die in de problemen zaten. Kreeg bijvoorbeeld een molenaar zijn graan niet op tijd gemalen, of een boer zijn oogst niet op tijd binnen, dan gebeurde het wel dat Gerrit ‘s nachts stiekem het overgebleven werk voor hen af maakte.

Ooggetuigenverslagen (oude verhalen van de Veluwe)
De jonker van Bussloo kwam op een winteravond in de buurt van Voorst met een lege weitas. Hij ziet Hanna, de zeventienjarige dochter van een arme weduwe en grijpt haar. Hij neemt haar mee op zijn paard, maar het meisje gilt en zegt Blauwe Gerrit te zien. De jonker gelooft niet in dit soort verhalen, maar zijn paard staat schuimbekkend stil en wil niet meer voor- of achteruit. Als een visioen toont het wezen zich; de jonker en het meisje zien het spook met ogen als vurige bollen, gehuld in een wapperend lichtgevend blauw kleed. De jonker steekt met zijn wapen, maar er is slechts lucht. De jonker ontsnapt te voet, maar Blauwe Gerrit laat het paard met rust en springt op de rug van de man. De jonker stuurt Hanna op het paard naar de pastoor van Gietel, hij heeft een toverboek. Maar Hanna rijdt naar haar moeder en beiden danken God. Ze vergeten de pastoor te waarschuwen en de jonker wordt pas bij daglicht van de zware last verlost. Hij komt met angstzweet in Bussloo terug en lijkt dertig jaar ouder geworden in deze nacht. Hanna brengt het paard terug en krijgt twee handen vol goud van de jonker. Ze is verlost van de armoede.

Een molenaar nam een grote schep uit de meelzak, veel meer dan hem toekwam. De schop werd zo zwaar als lood en kon niet meer uit de zak gehaald worden. De molenaar hoorde gegrinnik en het leek alsof er iets wegging, daarna kon hij de schop weer bewegen.

Blauwe Gerrit springt op zwaarbeladen wagens, vooral bij voerlieden die te veel gedronken hebben. De kar is niet meer vooruit te krijgen.
gerrit-voor-dubbel-reus-page-painted